hallbarhet-i-praktiken-smarriga-matrester
Inspiration

Hållbarhet i praktiken – smarriga matrester

De flesta av oss vill vara med och skapa en bättre värld. Och ett enkelt sätt är att se till att vi inte kastar bort mat i onödan. Det finns alltid något du kan göra med överbliven mat. Idag ska du få två goda recept som du kan göra på två överblivna ingredienser eller så kan du göra dem bara för att de är sådär jobbigt goda att det är svårt att sluta äta…

Parmesankräm
Små torkade bitar av parmesan kan få nytt liv igen. Det är ju hållbart och gott att få de tråkiga ostbitar att likt Fågel Fenix flyga smakrikt igen. De kanter som blir över kan ni också använda, det är supergott att låta en parmesanskalk koka med i köttfärssåsen, tomatsåsen eller risotton.

Åter till krämen, jag använder den till ostbrickan, pålägg till kex och bröd, att gratinera med eller att fylla t ex kycklingfiléer med. Låt bara din fantasi flöda. Du gör så här: 

Ger ca 4 dl parmesankräm
150 gram fint riven parmesanost
0,5 dl god olivolja
0,5 dl torrt vitt vin
valfri smaksättning t ex rosmarin, timjan, basilika, vitlök, chiliflakes, torkade finhackade dadlar, citronzest eller soltorkade tomater. 


Semitorkade tomater
Du vet väl att du kan göra dina egna soltorkade tomater. Ja, de blir ju inte soltorkade utan ugnstorkade då, men det är minst lika gott. Lägg dina tomater på en ugnsplåt och ställ in dem på 100 grader i cirka 4 timmar. Ju större tomater desto längre tid. När de är skrumpna och doftar himmelskt är de färdiga att stoppa i antingen olja eller i parmesankräm.

200 gram tomater
2 krossade vitlöksklyftor 
valfria örtkryddor 
en glasburk 
olja som täcker

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 14 Sep 2019