amarone-och-dess-druvor
Vinkunskap

Amarone och dess druvor

De flesta av oss känner nog till vinet Amarone. Men vilka druvor används för att framställa en äkta Amarone på? Vi skriver äkta, för produktionen kring en Amarone är hårt reglerad. Här lyder strikta regler kring framställningen, druvorna och växtplatsen.

Amarone har funnits på vårt Systembolag sedan 1960-talet. Ända sedan dess har vi haft en vacker kärlekshistoria med detta vin. Det kraftfulla röda vinet med en helt egen stil där söta frukter, torkade örter och toner av torkade bär är svåra att motstå. 

Vilka är då druvorna som ger oss alla de härliga smakerna?

En Amarone består i huvudsak av de blå druvorna corvina, corvinone och rondinella. Andra tillåtna druvor är molinara – som dock inte är lika vanlig längre. Corvina är den viktigaste druvan och måste alltid ingå i Amarone, från 40 procent till upp mot hela 80 procent i vinet. Corvinone kan ingå upp till 50 procent och för rondinella gäller som mest 30 procent i den färdiga blenden.

Andra tillåtna druvor är de lokala dindarella, rossignola, oseleta, negrara och forsellina. De används däremot i mindre skala. Corvina är och förblir den stora stjärnan i en Amarone. 

Torkning av druvorna

Men först ska druvorna torka genom en metod som heter appassimento. Under denna process ligger druvorna i plast- eller träbackar i ett svalt rum i minst 100 dagar. Där omvandlas druvorna till russin då de förlorar ungefär hälften av sin mustvikt. Samtidigt som de blir mer koncentrerade och rika på söta smaker.

En Amarone blir alltid fyllig i stilen och får ofta en hög alkoholhalt. Enligt lag måste vinet innehålla minst 14 procent alkohol. Står det Riserva på flaskan innebär det att vinet har lagrats i minst fyra år. En Amarone Classico måste lagras i minst två år innan det kan släppas till försäljning.

Var produceras Amarone? 

En Amarone kommer alltid från vindistriktet Valpolicella som ligger i regionen Venetien i Italiens norra delar. Här är Verona huvudstad som bland annat är omtalat för att Shakespeares Romeo & Julia utspelades där. I Venetien produceras även det populära mousserande vinet Prosecco.

Mat till Amarone

Detta fylliga vin dricks ofta på egen hand, särskilt i sina hemtrakter. Gärna tillsammans med en bit lagrad hårdost. Här uppe hos oss i norr kan det passa fint att kombinera en Amarone med viltkött och gärna grytor med en skvätt rödvin i. Och varför inte till julmaten där vi hittar både kryddor och sötma. Ett glas Amarone till de saftiga köttbullarna eller välkryddade revbenen gör sig väl. Italienarna tar gärna ett glas Vino da Meditazione – och syftar då på Amarone. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 03 Nov 2021