anrika-bubblor
Vinkunskap

Anrika bubblor

I Champagnes huvudstad, Reims, ligger många av områdets mest kända och omtalade champagnehus. Här, mitt i hjärtat av staden, hittar vi Champagne Pommery. 

Allt började med ylle. En bransch där Alexandre Louis Pommery tjänat ihop tillräckligt med pengar för att kunna gå i pension och bara koppla av resten av livet. Men saker och ting blir inte alltid som man har tänkt sig. Hans fru Louise blev nämligen gravid, 17 år efter sitt första barn... Mr Pommery fick tänka om, och inte minst tänka på barnets framtid. Det var lika bra att gå tillbaka till arbetet för att säkra familjens ekonomi för framtiden. Dessvärre hade yllebranschen hamnat i en svår kris, men affärsman som han var såg han en möjlighet inom en annan växande och icke-krisande bransch. En bransch det bubblade om; champagnebranschen!

Champagnehuset Pommery grundades år 1836 och drevs fram till 1858, då Monsieur Pommery hastigt gick bort. Louise Pommery ärvde verksamheten och blev en i raden av många kända änkor, eller Veuve som det heter på franska. Huset gick därför under namnet Veuve Pommery under många år, innan Veuve togs bort från namnet. 

Louise Pommery jobbade hårt för att föra det redan kända champagnehuset vidare. Nästan samtliga champagner var redan Grand Cru-klassificerade tack vare hennes mans ambitiösa arbete. Nu var det dags att lansera Pommery internationellt. Huset skapade samtidigt en ny typ av champagne, en så kallad ”Nature” med låg sockerhalt. Något som var ovanligt i regionen under denna tid. Louise var också väldigt angelägen om sina anställdas villkor och var därför i framkant med att utveckla ett betydande pensionssystem. Hon var även delaktig i ett barnhem som byggdes i Reims. 

Den stora och välförtjänta hyllningen till Louise kom först många år senare, år 1979, då husets toppchampagne skapades. Champagne Cuvée Louise framställdes som en tribut till Louise och görs enbart på den finaste frukten från den bästa vingården under de främsta årgångarna.

Nyligen släppte man en till nyhet, en Blanc de Blancs, gjord på uteslutande chardonnay. Den finns så klart på vår svenska marknad att njuta av idag.  

Pommery är fortfarande ett betydande champagnehus i Champagne och är numera en del av Vrankenkoncernen, där andra kända champagnehus som Charles Lafitte, Heidseick & Co. Monopole och Vranken Champagne ingår. 

Foto: Cecil Mathieu 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 24 Okt 2019