bella-italia
Vinkunskap

Bella Italia!

Att Italien är molto bella är vi alla överens om. Det är också kontrasternas land med stora skillnader mellan norr och söder.

Titta på kartan. Italien är långsmalt och omringat av två hav och även granne med flera länder i norra Europa. Det är mer än bara en ”klack”, pizza och pasta. Att Sardinien som är Medelhavets näst största ö – kallas för en helt kontinent – säger en del om landets mångfald och även storlek.

Regionala specialiteter

Det är snarare flera olika sorters pizza och pasta. Allt beror på var man befinner sig i detta vackra, avlånga land. Varje region har sin lokala stolthet – vare sig det gäller vin, kultur, historia eller mat. Italien är uppdelat i 20 regioner – inom dessa finns även flertalet provinser och kommuner. Det blir många sorters pasta!

Solgul pasta och lyxig tryffel

Invånarantalet för hela landet ligger på lite drygt 60 miljoner personer. Det gör Italien till det femte mest folkrika landet i Europa. Regionerna präglas starkt av sitt läge och klimat. I norr finner vi bland annat Lombardiet, Trentino-Alto Adige, Piemonte och Venetien. Regioner som delvis gränsar till Slovenien, Österrike och Schweiz med flera länder. Där är maten överlag mer rustik, pastan är gyllengul tack vare att ägg är en viktig ingrediens och kött är mer vanligt. Och för att inte tala om tryffeln på vintern som är en lyxig råvara i framför allt Piemonte. De norra delarna har alltid haft en godare ekonomi är söder. Något som syns inte minst på tallrikarna.

Enklare råvaror

I södra delarna, som Kampanien med Napoli som huvudort, Apulien – vilket är den kända klacken – och Kalabrien som utgör foten – har man ett mycket varmare klimat. Det är också den del som alltid varit mer fattig. När det kommer till maten har man helt enkelt fått ta till vara på det som finns. Mindre kött, inga ägg i pastan och basen består av grönsaker, bröd och pasta.

Lokala druvor

Vinstilarna skiljer sig också markant. Alla regioner har sina lokala druvor som passar till den lokala maten. I norr trivs svalodlade druvor bättre. Som kända nebbiolo i Piemonte till exempel. Och även pinot gris, riesling och i viss mån internationella sorter som cabernet sauvignon och cabernet franc.

När vi tar oss söderut är det helt andra druvor i glasen. Kampanien är kända för sin aglianico, en blå druva som kallas för Söderns Barolo. I Apulien odlas bland annat negroamaro och nero di troia, två blå sorter som bara finns där. Till denna mat serveras gärna mustig tomatpasta eller en klassisk napolitansk pizza med höga kanter.

Spännande upptäckter

I södra delarna, särskilt i Kampanien, finns också en hel del spännande vita viner. Det behövs i värmen, för här kan det bli riktigt varmt under sommarmånaderna. Leta då efter viner gjorda på greco di tufo, fiano och falanghina för lite svalka. Kanske efter ett dopp i det Tyrrenska Havet?

Vimmel och drinkar

Vi får inte glömma bort öarna som Sicilien till exempel, vilken är Medelhavets största ö. Här finns också en rik historia och mängder med egna druvor och en spännande matkultur. För mer lyx och flärd – ta en färja från Napolis livliga hamn till Capri, vimla med amerikanska turister och njut av en Spritz. Den färgstarka oranga drinken som avnjuts i hela landet och som har sitt ursprung i norra Italien. 

Från norr till söder - Italien har något för alla. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 13 Jan 2021