Det bubblar i världen
Vare sig vi befinner oss i Italien, Spanien eller Frankrike – det finns alltid en sort, eller flera, av mousserande vin.
Här kikar vi lite närmare på några olika typer av mousserande, varifrån de kommer och vilka druvor man använder.
Champagne
Det mest kända mousserande vinet. Även det dyraste, i de flesta fall. Görs enligt champagnemetoden – ett namn som inte får användas till andra viner. Man börjar med att buteljera ett stilla vin på glasflaska. Därefter tillsätts en liten mängd vin uppblandat med socker och jäst. En så kallad ”liqueur de tirage”. Nu sätts en process igång där jästen äter upp sockret, varvid koldioxid bildas som sedan omvandlas till de eftertraktade bubblorna. De tre vanligaste druvorna är framför allt pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Andra tillåtna druvor är arbanne, pinot gris, pinot blanc och petit meslier, fast de används inte lika flitigt.
Cava
Den spanska motsvarigheten till champagne. Görs faktiskt med samma metod – fast måste då kallas för ”den traditionella metoden”. Cava görs i hela landet, fast merparten av produktionen är från Katalonien, regionen där Barcelona är huvudstad i nordöstra Spanien. Vanliga druvor för framställning av cava är framför allt de lokala xarel-lo, macabeo och parellada. Även chardonnay, pinot noir och några andra inhemska druvor är tillåtna.
Prosecco
Italiens festliga bubblor kommer från Venetien, som ligger i landets norra del. Görs enligt Charmatmetoden, döpt efter uppfinnaren Eugene Charmat. En uppfinning han tog patent på redan år 1907. Metoden innebär att vinet jäser en andra gång på tank efter att man har tillsatt jäst och socker. Jästen äter upp sockret vilket sätter igång en process med en andra jäsning i tanken och bubblorna bildas. Den vanligaste druvan för prosecco heter glera.
Cremant
En vanlig kategori i Frankrike. Vinerna namnges efter sin region. Som Cremant d’Alsace, Cremant de Bourgogne och Cremant de Loire till exempel. Metoden är densamma som för champagne, med en andra jäsning på flaska. Regionen styr vilka druvor som vinet görs på.
Methode Cap Classique
Bubblande vin från Sydafrika, förkortas MCC. Även här gäller den traditionella metoden, med jäsning direkt på flaska. De vanligaste druvorna man gör MCC på är pinot noir och chardonnay. Två druvor som gör sig bra i både stilla och bubblande form.
Bubblare att ha koll på
Vi ska inte glömma bort Storbritannien. Landets viner har utvecklats och blivit mer och mer populära som spännande utmanare till framför allt champagne, både prismässigt och smakmässigt. Deras mousserande kommer vi få se mer av i framtiden.
I Tyskland gör man också mousserande vin, där under namnet Sekt. Liknande goda bubblor görs även i Österrike och Ungern. Samt Nya Zeeland, USA och Australien. Det bubblar i världen. Överallt.