Doftens Magi – upplevelsen börjar i glaset
Detta med att uppleva ett vin till fullo är en samverkan av både det visuella, hur vinet ser ut, samt att karaktären på drycken består av en samverkan och upplevelse av både doft och smak. Lär dig varför här.
Upplevelsen är ett riktigt ”teamwork” mellan våra doftreceptorer i näsan och våra smaklökar i munhålan. Rent krasst upplever vi i munhålan salt, surt, beskt, sött samt att vi naturligtvis även kan känna både den värmande känslan från alkohol, kvaliteten på bubblorna i mousserande vin samt munkänslan generellt. Det innebär att vi även kan avgöra om vinet är lätt, medel eller fylligt samt att vi kan känna vinets viskositet – om det exempelvis känns krämigt eller smörigt.
Behövs näsan när man provar vin?
Ja, näsan är viktig. Vad vi inte kan åstadkomma med enbart munhålan är helt krasst karaktären, till exempel den av grönt äpple, fläder, passionsfrukt eller färsk timjan i vinet. Då behöver vi hjälp. Vi måste få tillgång till vår näsa och doftsinnet för en samverkan, som då ger en helhetsbild av upplevelsen och vinets karaktär. Dessa små mirakel till luktreceptorer är samlade högst upp i nästaket och kan hjälpa oss att uppleva även mycket små doser av doftämnen som avsöndras från exempelvis vinglaset i form av det som man tekniskt kallar estrar, doftämnen. Det vill säga för den som har ett hyggligt utvecklat doftsinne. Är man förkyld och täppt i näsan smakar maten som vi vet – ingenting. Man har helt enkelt inte tillgång till doftsinnet just då!
Gymnastik för doftsinnet – funkar det?
Självklart ger träning färdighet även inom doftområdet. Man kan träna, och lära sig mycket själv och man kan i brist på det optimala doftsinnet bygga upp sitt doftbibliotek så att man blir vassare på att känna igen olika dofter, och man kan träna upp sitt fokus och sin iakttagelseförmåga vad gäller vinprovning så att man blir bättre på att uppfatta olika dofter och VAD det är de faktiskt doftar. Komma ihåg, och känna igen. Det är viktigt också att våga tycka. Det är nämligen långt ifrån alltid som det handlar om bär och frukt i ett vinglas. En aromatisk profil kan spänna från blommor till örter, till choklad, kaffe och läder till vanilj och smörkola och till och med diesel och blöt ull. För att nämna ett fåtal.
Detta beror på att vinets karaktär påverkas av en mängd saker. Det utvecklas olika doftämnen bland annat under jäsningsprocessen. Det skapas också karaktär på vinet exempelvis vid lagring på jästen eller vid lagring på rostade ekfat. Och mycket mer. Ålder. Så det finns egentligen inga begränsningar i hur du beskriver ett vin och vad du hittar för dofter. Upplevelsen är DIN, och den är individuell. Visst finns det gemensamma nämnare om du provar vin ihop med någon annan, men ni kommer också snabbt att upptäcka att ni hittar dofterna i olika ordningsföljd, och vissa dofter/karaktärer är tydligare för vissa människor än andra. Det är den personliga upplevelsen som är viktig, så träna, jämför, och våga stå för hur just du upplever vinet och lär sig också sätta ord på dina doftupplevelser. Där och då börjar det bli riktigt roligt att prova vin. Lycka till!