domaines-paul-mas-med-miljon-i-fokus
Vinkunskap

Domaines Paul Mas – med miljön i fokus

Visste du att Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vinregion? Följ med till Frankrike och regionen Languedoc-Roussillon där vi besöker vingården Domaines Paul Mas. 

Languedoc-Roussillon är inte bara den största inom landets gränser, det är till och med världens största vinområde. Här finns det alltså gott om plats för vinodling! Och även turister. Hit vallfärdar många varje år för att besöka medeltida städer som Carcassonne, Montpellier och Narbonne.

God mat och dryck hos Domaines Paul Mas

Turister vill självklart ha god mat och dryck också. Det kan Paul Mas ordna! På vingården har man gjort vin i mer än 150 år, den grundades så tidigt som 1882 av Auguste Mas. Han förvärvade några hektar vinmarker som gick i arv till nästkommande generationer. Idag drivs företaget av Jean-Claude Mas som ständigt har nya planer för sin familjefirma. 

Vi träffar Jean-Claude på vingårdens trevliga restaurang där man kan njuta av lokala råvaror och självklart vinerna från Domaines Paul Mas. Här finns även en vinbutik för den som vill provsmaka vinerna innan någon flaska eventuellt hamnar i resväskan. 

Trots sitt ständigt hektiska schema tar sig Jean-Claude tid att träffa oss för att berätta om hur han tänker kring vinproduktion av goda viner. 

”Vi är fullt ut fokuserade på att ha hälsosamma vinrankor. Som son till en vinodlare vet jag mer än väl att du måste ha druvor av hög kvalitet för att göra bra vin, och därför måste vinrankorna som druvorna växer på vara hälsosamma.”

Från 17 till 160 hektar

När Jean-Claude tog över rodret bestod ägorna av enbart 17 hektar vingårdar. Idag förfogar man över 160 hektar, utspridda i olika delar av Languedoc-Roussillon. Tack vare detta kan man producera en mängd olika typer av viner, allt från mousserande till rött, vitt och sött vin.

I dagsläget är omkring 20 procent av gårdens vingårdar ekologiskt certifierade. Jean-Claudes mål är att samtliga gårdar ska vara ekologiskt certifierade inom några år. Han har redan kommit en bra bit på väg då över 80 procent av vingårdarna har Terre Vitis, en fransk certifiering som gäller viner som odlas enligt biodynamiska principer. 

Nya årgången blir ekologiskt certifierad

Nya årgången av Claude Val Rouge 2019 som nyligen lanserades är gjord på ekologiskt odlade druvor och har en ekologisk certifiering. På flasketiketten ser du tydligt det gröna EU-lövet som visar att man följer de direktiv som satts upp för att arbeta ekologiskt. Vinet är gjort på grenache, carignan, syrah och merlot och finns att köpa i flera butiker i Sverige. Servera det gärna lätt kylt till rätter på ljust kött, fågel och vegetariska grytor med mycket örter. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 27 Aug 2020