en-revolutionerande-vinide
Vinkunskap

En revolutionerande vinidé

Den vinproducerande familjen Bolla öppnade sina första källare 1883 i Soave, en liten medeltida stad sydost om Verona. Ganska precis 70 år senare tog man det första steget mot den internationella succén som stavas Amarone.

Det var när familjens överhuvud fyllde 80 år i april 1953 som barn och barnbarn lät buteljera hans favoritvin – och trycka en etikett för Bolla Amarone Riserva årgång 1950. Vid den här tiden var detta en smått revolutionerande idé, eftersom Amaroneviner var något man mest drack hemmavid, inte sålde.

Pionjärer inom Amarone

Det enda vinet som gällde i Verona innan var nämligen det röda söta dessertvinet Recioto della Valpolicella. Tiden lät utvisa att den här idén var riktigt bra och det här var alltså början till den enorma försäljningssuccé av Amarone som följde. Bolla Amarone är nu en självklar ikon bland vinerna från Valpolicella – och den första att säljas som Amarone under egen etikett.

Nu har vintypen en självklart plats på hyllorna

Idag tillhör Amaronevinerna en av de mest populära vinstilarna och Bolla Le Poiane är en storsäljare. Alla känner däremot inte till vinets stolta historia – eller den vackert belägna vingården, en bit utanför Verona i Valpolicella.


Vinmakare Christian Zulian på Bolla berättar om årgång 2014:
“Vi är så stolta över det här Amarone-vinet. Det är ett resultat av både hårt arbete i vingården där moder natur utmanade oss, och i vineriet där själva appassimento-processen tog god hand om druvorna till det här vinet. Bolla Le Poine Amarone gjordes med samma omsorg och passion som man investerar i ett klokt och livligt barn, man måste ge mer tid och energi, men sen så blir resultatet jättebra och du känner stor stolthet.”

Sverige är som ett andra hemland 

Sverige är ett av de länder i världen som köper mest Amarone efter Italien. Kanske beror det på att vinet passar det svenska köket och klimatet så bra. Svensken lagar gärna stora varma grytor och smakrika kötträtter där Amarone passar som hand i handske och allt fler har kommit att tycka om vinstilen.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 13 Jun 2019