generosa-solvarma-viner
Vinkunskap

Generösa solvarma viner

Vi skriver den här gången om vin som odlas i varmare områden, där klimatet bjuder vinrankorna på värme och sol. Läs artikeln och få tips på populära viner.

I varma och soldränkta vinländer som Nya Världens Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och delar av USA, Chile och Argentina trivs vindruvorna riktigt bra under den vanligtvis långa växtperioden med en ständigt närvarande och värmande sol. Klimatet och antalet soltimmar i dessa länder resulterar ofta i generösa och kraftfulla röda viner. Och de är poppis! De bjuder nämligen på mindre motstånd och är både lättsamma, sötbärigt saftiga, mjuka och klunkvänliga. Här finns smaker av solmogna björnbär, plommon, moreller, körsbär och ibland till och med torkad frukt. Men visst finns det härligt fruktdrivna viner även i Europa, inte minst från det populära Italien.

Metoder och stil på vinet

Karaktär av torkad frukt kan vi ju också uppleva i viner där druvorna faktiskt HAR torkas – en stil helt för sig själv. Processen heter appassimento på italienska och praktiseras flitigt i detta uppskattade vinland. Tanninerna (de där sträva) blir ofta runda och lena när druvorna får rejält med sol, och alkoholen klättrar gärna uppåt på grund av druvmognad och högre sockerhalt. Koncentrerar man istället musten genom torkning av druvorna, med passitometoden, får man en liknande effekt även om stilen i sig är en annan. Italiens röda appassimentoviner bjuder på en smakrik och generös smakupplevelse som få andra stilar kan mäta sig med. Genom metoden att låta druvorna torka innan jäsning dunstar vatten bort och på så sätt koncentreras både socker och aromer vilket resulterar i kraftfulla, mörkfruktiga viner med lena tanniner och karaktär av torkad frukt. Klassiker som den älskade Ripasson från Valpolicella bjuder på dofter av körsbär i likör, torkade fikon, choklad och kryddor – som en italiensk sommarkväll koncentrerad i ett glas. Governo är en annan känd italiensk metod. Det här är viner som värmer både själ och sinne, perfekta att njuta i goda vänners lag som ett mjukt, solmoget minne från ett av vinets odiskutabla meckan.

Faten har betydelse

Ekfatslagring kan spela en viktig roll också för vinets smakprofil och lägga till trevliga aromer. I nya världen ser vi mer av amerikanska fat vilka ger vanilj- och smörkolatoner till vinet. I Europa är det vanligare med fransk eller slavonsk ek som ger karaktär av mörk choklad och ceder. Finessen med fat förutom fler dimensioner i vinet är att de dessutom jobbar bort vinets bitterämnen under lagringsprocessen. Det blir win-win helt enkelt.

Maten du serverar till vinstilen

När det gäller mat så är det alltid din smak som avgör. Det är det viktigast. Men de solmogna vinerna, om man ska generalisera, älskar att få leka med smakrika, gärna grillade rätter som revbensspjäll med glaze, burgare med mycket tillbehör, pulled pork, Tex Mex eller en mustig chili con carne. Även viss kryddhetta funkar om strävheten i vinet är avrundad och syran balanserad.

Vill man njuta ostar så kan dessa gärna vara smakrika som förslagsvis gruyère eller en vällagrad cheddar. Solmogna rödviner gillar sällskap av kraft, rök, fett och smakrika kryddor – då sjunger de allra högst.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 29 Nov 2025