kungliga-champagnen-stolt-guldvinnare
Vinkunskap

Kungliga champagnen stolt guldvinnare!

Pommery Brut Rosé Royal vann guld i Decanter World Wine Awards 2019 – en av världens mest ärofyllda utmärkelser. Champagnehuset Pommery är naturligtvis extra stolta. Men här hemma är det också fantastiskt kul med utmärkelsen eftersom den här champagnen just har lanserats i Sverige. Vi hoppas naturligtvis att den ska bli lika populär bland svenska champagneälskare som den är omtyckt av världens främsta vinexperter.

Rigorös process för att kora vinnaren

Det är 16:e året som The Decanter World Wine Awards går av stapeln. Och det är en mycket prestigefull och inflytelserik vintävling. Främsta anledningen till det är den rigorösa process som domarna tar sig igenom för att slutligen kora vinnarna.

17 000 viner blindprovades

Under två veckors tid blindprovades nästan 17 000 viner av 280 av de mest renommerade vinexperterna i världen. Deras gedigna arbete resulterade i att 50 viner fick priset ”Best in Show”, 148 viner ”Platinum”, 480 viner ”Gold”, 4164 viner fick ”Silver” och slutligen 7376 fick ”Bronze” medalj. Av de totalt 520 champagner som provades fick endast 15 champagner den ärofyllda utmärkelsen GULD, däribland Champagne Pommery Brut Rosé Royal.

Juryns smakbeskrivning lyder som följer:

”Eleganta aromer av röda bär och brioche. Tonerna uppvisar komplexitet och finess med en lätt sälta med hallonkaraktär. Avslutningen är lång med en tilltalande tanninrik karaktär”.

Skulle gå i pension – startade champagnehus istället

Pommery grundades redan 1858 av Alexandre Louis Pommery och Narcisse Greno. Mr Pommery hade gjort en förmögenhet inom yllebranschen och planerade att gå i pension. Men just när han skulle luta sig tillbaka och njuta av livet så blev Madame Pommery gravid 17 år efter sitt första barn. För att säkra sina barns framtid ekonomiskt bestämde sig Mr Pommery för att börja arbeta igen. 

En bransch i kris

Men yllebranschen befann sig i en djup kris. Han hittade dock en öppning i den växande champagnevärlden. När Alexandre sedan gick bort var det hans änka, Louise Pommery som tog över och lyckades utveckla Pommery till ett av världens mest framgångsrika champagnehus. Bland annat var Pommery först med att göra en ”brut”, alltså en torr champagne med max 12 gram socker per liter vatten. I dag är Pommery den största ägaren till Grand Gru-vingårdar, de högst klassificerade vingårdarna i Champagne. 

Pommery - den kungliga champagnen

Både när Kung Carl XVI Gustaf gifte sig 1976 och när kronprinsessan Victoria gifte sig 2010 serverades Pommery så det är en kunglig champagne. Pommery Rosé görs på 40 % chardonnay, 30 % pinot noir och 30 % pinot meunier. Det unika med rosé-Champagne är att man sedan blandar ner 7% rött vin för att göra vinet till rosé. I Pommery Brut Rosé Royal kommer det röda från Grand Cru-byn Bouzy. Och det unika med Pommery Brut Rosé Royal är att det lagras i hela 36 månader (istället för 15 månader som är reglerna för non-vintage champagne på flaska) för att utveckla den unika karaktären. 

Pommery Rosé är en blekt laxrosa champange som passar lika bra till fördrink som till efterrätten. Samtliga flaskor levereras i trälåda. Tack vare den friska syran är detta ett utomordentligt lagrinsvin som kan lagras i 5-10 år utan problem.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 20 Aug 2019