ljudet-av-firande-och-fest
Vinkunskap

Ljudet av firande och fest!

Champagne ska vara kall, torr och gratis, som Sir Winston Churchill sa. Om det ändå vore så väl. Men bakom prislappen ligger mycket tid, arbete och tålamod.

Kruttorr, krämig, rosa och svalkande. Champagne kommer i många skepnader och smaker. Och det får bara heta champagne om det kommer från området Champagne. Regelverken kring världens mest kända mousserande vin är många och det är bara ett av dem. 

Hur tillverkas champagne då?    

Champagne framställs genom det man kallar den klassiska metoden, eller champagnemetoden, méthode champenoise på franska. Man börjar med att buteljera ett stilla vin på glasflaska. Därefter tillsätts en liten mängd vin uppblandat med socker och jäst. En så kallad liqueur de tirage. Nu sätts en process igång där jästen äter upp sockret, varvid koldioxid bildas som sedan omvandlas till de eftertraktade bubblorna. 

Flaskan förvaras sedan i speciella ställningar med halsen nedåt. Detta för att jästfällningen som har bildats ska hamna i flaskans öppning. Jästen vill man inte ha kvar i flaskan men det är samtidigt den som ger champagnen smakerna av rostat bröd, kex och mogen frukt. När tiden är inne, kyler man ner flaskhalsen varvid jästfällning som har samlats ihop som en liten propp snabbt flyger ut. Detta kallas för dégorgement på franska. Nu kan flaskan korkas om och så småningom landa på ditt middagsbord. Men den måste först ha lagrats på sin jästfällning i minst 18 månader. Allt enligt regelboken. 

Vilka druvor används i Champagne? 

De tre vanligaste druvorna i Champagne är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Står det Blanc de Blancs på flaskan är den gjord på enbart chardonnay. Blanc de Noir betyder att innehållet är gjort på de blå druvorna, alltså pinot noir och pinot meunier.
Pinot blanc, pinot gris, arbanne och petit meslier är de fyra andra tillåtna druvorna som dock används i mindre utsträckning. 

Vi får inte glömma den alltmer populära roséchampagnen. Den kan framställas på två sätt. Den vanligaste innebär att man tillsätter en liten del stilla rött vin i champagnen.

Maceration är en annan metod som innebär att de blå druvorna lakas ur på sin färg. De blå druvornas färg sitter nämligen i skalet. För att sätta färg på en rosé, krossas först druvorna, därefter förs de över i jästtankar där de får ligga i några timmar. Ju längre skalen är med desto mer intensiv blir färgen på roséchampagnen. Därför låter man macerationen bara fortgå i en kort period. 

Att läsa en etikett

Nyfiken på hur många gram socker per liter som champagnen innehåller? Här är facit!

Brut Nature, no dosage, zero dosage: innehåller mellan 0-3 gram socker per liter. 
Extra brut: 0-6 gram/per liter.
Brut: innehåller mindre än 12 g/l.
Extra Dry: 12-17 g/l
Sec: 17-32 g/l
Demi-sec: 32-50 g/l
Doux: innehåller upp till 100 g/l. En söt champagne, som gör sig bäst till efterrätter. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 15 Maj 2019