nar-varldens-framsta-champagne-expert-far-valja
Vinkunskap

När världens främsta Champagne-expert får välja

« Jag har länge haft tanken att lansera ett riktigt bra mousserande vin i den populära prisklassen under champagne för den som av olika skäl väljer att inte spendera pengar på den « äkta » varan. Svaret hittade jag i södra Frankrikes vingårdar och jag tycker nu att jag har hittat rätt. Det är inte i nivå med champagne, men det är helt klart det bästa i sin priskategori. »

Efter att ha provat över 11 000 olika champagner och dubbad riddare av Champagne vet Richard verkligen vad han talar om och vad han letar efter. Svaret fann han i vingårdarna i södra Frankrike runt staden Limoux (platsen där mousserande vin uppfanns på 1500-talet).  

Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut följer samma recept som en champagne och är tillverkat enligt den s.k. traditionella metoden med en andra jäsning på flaska i 12 månader. Stilen kallas Blanc de Blancs vilket innebär, precis som i Champagne, att den är gjord på 100% chardonnay-druvor. Detta ger ett friskt och torrt mousserande vin som samtidigt är förföriskt elegant och smakrikt med en aptitretande mousse. Doften och smaken bjuder på inslag av gröna och gula äpplen liksom brioche och grillad citron. Passar till lättare rätter på fisk, skaldjur och sallader.

Fakta om Richard Juhlin
Förutom att vara fransk hederslegionär och riddare av Champagne, utsågs Richard Juhlin tidigare i år av BWW till World’s Best Champagne Critic. Han har världsrekord i antal provade champagner vilket idag är 11 688 stycken. Utöver detta driver han den världsledande plattformen för champagnekunskap, Champagneclub.com.
 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 30 Mar 2020