
Nyårsafton med champagne
Det är snart dags för årets sista stora fest – nyårsafton! Här tipsar vi om hur du skålar ut det nya året med genomgående champagne.
En afton som ofta firas med hummer till förrätt och kanske ett glas vitt vin därtill. Därefter står det eventuellt oxfilé på menyn med tillhörande rödvin.
Varför inte anpassa måltiden, och skåla ut det gamla året och in det nya med genomgående champagne i stället?
Champagne finns i så många stilar. Från riktigt torrt och stramt, till fylligt och moget och även som rosé. Det finns också champagne med lite sötma, som kan passa fint till desserter av olika slag.
Champagnehuset Pommery grundades år 1836 i regionens huvudstad Reims. Louise Pommery fick ta över driften när hennes man hastigt gick bort 1858. Hon blev då en av områdets många kända champagne-änkor, i sällskap av Lily Bollinger med flera.
Louise Pommery arbetade hårt och innovativt. En av hennes viktiga skapelser var bland annat Nature, en helt torr champagne. Förr var många av champagnerna mer söta i stilen. Där låg Louise, Madame Pommery, i framkant.
Den torra stilen blev snabbt populär och fortsätter att efterfrågas minst lika mycket idag. En Brut Nature har alltid en dosage som ligger under 3 gram socker per liter. En perfekt start på en middag. Kanske som aperitif på nyårsafton till kanapéer med räkor eller snittar med löjrom.
För den som vill fortsätta med fisk eller skaldjur, kan det passa fint med en roséchampagne. Här tillsätts en liten del stilla rött vin i champagnen. Det är den vanligaste metoden. Man kan också göra roséchampagne genom maceration. En metod som innebär att de blå druvorna lakas ur på sin färg. Färgen sitter nämligen i skalet. För att sätta färg på en rosé, krossas först druvorna, därefter förs de över i jästankar där de får ligga i några timmar. Ju längre skalen är med desto mer intensiv blir färgen på roséchampagnen.
Består middagen av ljust kött eller fisk, med en gräddig sås, eller svampsås till exempel? Då blir det lämpligt med en årgångschampagne eller en Blanc de Blancs, en champagne gjord på chardonnay. Den typen görs av endast gröna druvor och får en krämigt frisk citrussmakande karaktär.
Ost är alltid en trevlig avslutning på en bra måltid. Ännu trevligare blir det med champagne till, kanske en årgångschampagne till en mogen ost. Lagrade hårdostar kan få toner av nötter, sälta och även färsk svamp med tiden. Liknande smaker kan champagne också få tack vare lagring. Prova också den klassiska champagneosten Brillat Savarin. Det är en gräddig och krämig ost, gjord på både komjölk och grädde. Ursprung är Bourgogne, där druvorna chardonnay och pinot noir dominerar. Precis som i Champagne. Utmärkt till en rund Blanc de Blancs eller varför inte en fyllig roséchampagne med smaker av skogsbär, söta hallon och nougat.
Vilken fin avslutning, samt början på det nya året!