omradet-valtellina-maten-vinet
Vinkunskap

Området Valtellina – maten & vinet

Följ med till Valtellina, smaka på områdets viner och härligt rustika mat.

Valtellina är ett alpint vinområde som ligger i regionen Lombardiet, nära gränsen till Schweiz. Här finner vi bland annat storstaden Milano med över en miljon invånare. Det gör regionen till den mest folktäta i landet.

Vinområdet Valtellina är beläget ungefär två timmars bilresa norr om Milano. Namnet kommer från ”liten dal” och består i sig av omkring 1 000 hektar odlad vinmark. Merparten av vingårdarna är odlade med signaturdruvan nebbiolo, som lokalt går under namnet chiavennasca. Ett vin med lätt transparent röd färg och friska, strama smaker av körsbär, nypon, rosor, örter och röda skogsbär. 

En vinstil som gjord för områdets mat. Här serveras gärna rejäla långkok, ofta någon form av kött på en bädd av polenta - majsmjöl - en gyllene gul gröt, glänsande och mättat på både smör och parmesan. Bresaola, lufttorkat nötkött, kommer också härifrån. En klassisk antipasti som följs upp av risotto, ibland kokad med en skvätt chiavennasca. Rustika rätter ofta baserade på mycket smör, kött och chark. 


De röda vinerna kommer i två klassificeringar - Valtellina Superiore DOC och Valtellina Superiore DOCG. Den sistnämnda, DOCG, är den högsta klassificeringen inom vin i Italien. Här gäller hårda regler och krav på hur ett vin ska framställas, vilka druvor som får användas med mera.

En Valtellina Superiore DOCG måste innehålla minst 90 procent chiavennasca, ha en alkoholhalt på 12 procent eller mer, och den ska lagras i två år, varav ett på ekfat. Står det Riserva på etiketten gäller tre år och en alkoholhalt på 14 procent och uppåt. 

För den som tycker om kraft och viner med mycket djup och frukt – leta efter Sfursat di Valtellina DOCG. Det är en speciell typ av vin, gjort på merparten chiavennasca som genomgått en tid av appassimento. Samma metod som för en Amarone, där druvorna torkar i nästan tre månader för att få större koncentration, mer sötma och smak. En stor upplevelse som vinner på att lagras och därefter bara avnjutas som den är, eventuellt med en bit lagrad hårdost. 

Det odlas även en del gröna druvor i Valtellina. Sauvignon blanc och chardonnay tillhör de mer kända sorterna. Men här finns också en lokal variant - incrocio manzoni - som är en korsning mellan druvorna pinot blanc och riesling. En aromatisk och frisk druva som passar fint till vårens mat, gärna med fisk och skaldjur. Eller några skivor Bresaola och oliver innan middagen. 

Grazie mille säger vi som italienarna gör, tack så mycket för den goda maten och vinerna från Valtellina!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 24 Mar 2022