restips-italien-valdobbiadene
Vinkunskap

Restips Italien – Valdobbiadene

Valdobbiadene må vara en tungvrickare att uttala men ack, så vackert det är här. Detta böljande område i nordöstra Italien är hemtrakt för den lokala druvan glera och vart man än vänder sig möts man av dessa ändlösa vyer av minutiöst välskötta vingårdar – som så småningom levererar druvmateriel till det omåttligt populära, kända och uppskattade mousserande vinet Prosecco. Dagsturer och utflykter, vandringar och vingårdsbesök, cykelturer, temarundturer och en hel massa kultur. Här finns allt, inbäddat i andlöst vackra och inspirerande omgivningar. 


Naturligtvis måste man som besökare och turist göra en liten vintur för att komma ut i vingårdarna, lära sig om odling och framställning samt som belöning avsluta med en provsmakning av den goda, väl kylda Proseccon. Norditalien är Italiens skafferi och här råder sannerligen ingen brist på god mat och dryck. Dessutom är upplevelsen alltid vänligt serverad och trevligt presenterad. Bella Italia! Det finns en uppsjö mat- och vinturer för den som vill grotta ner sig lite extra i lokal mat och dryck och få lite vetskap om områdets mathistoria. 

Alternativen är oändliga. Självklart går det utomordentligt att vandra eller köra elcykel genom det vackra landskapet. Då passerar man kanske några av kastanjeträden som är områdets stolthet och får träna på att balansera nogsamt i de berömda hårnålskurvorna. Och pusta. För den som vill vandra och kanske även klättra finns många möjligheter bland annat vid Monte Cesen som ligger på drygt 1500 meters höjd. Här finns en utstakad vandringsled. Äventyraren kan även hitta rutter för ”climb by bike” om man är sugen på att cykla i bergen. Kolla in exempelvis: www.visitproseccohills.it

Det finns många fina paket om man kan åka buss eller bil och köpa ett helhetskoncept. Många bussbolag kombinerar exempelvis sina turer med besök i vackra Venedig ihop med en halv- eller heldag i vingårdarna.

Är man vinintresserad tar de flesta producenter emot med öppna armar. Boka gärna i förväg eller kontrollera hur vingården har öppet och vad de erbjuder. Dock måste man som livsnjutare och vin-nörd uppleva områdets sanna magi – Cartizze. Dessa kullar levererar vin i världsklass och är en naturlig oas mitt i Valdobbiadene. Mikroklimatet och jordmånen, som är ovanligt kritrik, gynnar vinrankan och druvorna och här levereras förstklassiga druvor. Vinerna får en markant syra, rökiga mineraltoner och en stor aromatisk komplexitet. Väl värt ett besök. 


Här hemma i Sverige finns en uppsjö av Prosecco att prova, både i fasta sortimentet och som beställningsvara hittar du goda alternativ att välja mellan. Och på restaurang finns ännu mycket mer. En populär dryck med många bubblor som när den serveras gärna tar oss med i en dröm om den italienska landsbygden och en vingård i solnedgången.  

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 10 Maj 2023