ripasso-en-gemytlig-vinstil
Vinkunskap

Ripasso – en gemytlig vinstil

Amarone är ett vin som vi svenskar har tagit till hjärtat ordentligt. Kanske för att de passar extra väl in på bordet i vårt klimat, i alla fall när det är mörkt och kallt utanför fönstret.

Det som är speciellt med Amarone är att vinet görs enligt passito-metoden, vilket innebär att druvorna får torka i cirka 100 dagar innan de pressas. Det som försvinner under processen är naturligtvis vattnet i druvorna och kvar har vi semi-torkade russin, typ, som ger en oerhört smakrik, koncentrerad must med karaktär just av torkad frukt.

Amaro betyder bitter och nog finns det strävhet så det räcker och blir över i vinerna. Bäst levererar de om man lagrar dem i 5-10 år innan de korkas upp. Detta är alltså kraftfulla, torra och majestätiska viner som kräver sin matchning vad gäller både den som sippar på vinet, och det som ska njutas till på tallriken. Mustiga, smakrika rätter är en fin matchning men allra härligast kan det vara att bara njuta en bit parmesanost till – kanske med ett par droppar balsamvinäger av hög kvalitet. Mums!

Tidigare ett vardagsvin

Det är kanske inte alltid som Amarone är bästa valet av vin, varken för plånboken eller tillfället. I mitten på 1960-talet dök det upp en ny stil i området. Tidigare njöt man antingen av det lättare vardagsvinet Valpolicella, sällan framställt på torkade druvor, eller av Amarone. Två ytterligheter. Men man klurade och kom på att man kanske kunde framställa ett vin som låg mitt emellan, lite som en hybrid mellan de två. Resultatet lät inte vänta på sig när man använde sig av pressresterna från amaronevinerna för att ge valpolicellavinet en andra jäsning. På så sätt fick man en del karaktär av de torkade druvorna, något mer fyllighet och lite högre alkohol. En ny stil var född!

Denna stil, Ripasso, landade mycket väl hos oss nordbor då vinerna fick både en något angenämare prislapp än Amarone samt en lite mjukare framtoning. Succé! Ripasso är lite enklare att matcha till olika typer av mat och faktum är att dessa smakrika och trevliga viner passar utmärkt till vår svenska husmanskost. Du har väl provat Ripasso till köttbullarna?

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 23 Okt 2023