smaka-pa-druvan-nebbiolo
Vinkunskap

Smaka på druvan nebbiolo

I norra Italien, särskilt i regionerna Piemonte och Lombardiet, finns en druva med friska tanniner, hög syra och röda syrliga bär. Den går under namnet nebbiolo.

Namnet kommer troligtvis från nebbia, ordet för dimma på italienska. För den som rest runt i Piemonte är dimman en vanlig syn. Särskilt på morgonen, innan solen har hunnit titta fram. Då ligger dimman som ett vackert vitt täcke över dalarna och de gröna böljande fälten med vingårdar. Från de välkända distrikten Barolo och Barbaresco kommer några av vinvärldens främsta och bästa viner. 

Nebbiolo trivs i dimman och det svala, alpina klimatet. Här kan den mogna långsamt och utveckla sina uppfriskande och strama smaker av nypon, körsbär, lingon och torkade örter. Med tiden kommer andra aromer fram, som tjära, torv, nötter, svamp och torkade röda syrliga bär. Tanninerna finns alltid där. Ett signum för druvan. Tack var dem kan vinerna på nebbiolo lagras länge. En del i flera decennier. Druvan är dock känslig med sitt tunna skal, så den kräver mycket omsorg ute i vingårdarna. 

Tanninerna, eller strävheten, slipas bäst ner med mat. Gärna i form av kött, grytor och smör. Råvaror som är vanliga i norra Italien. Piemonte är bland annat kända för sin exklusiva vintertryffel från provinsen Alba. Den hyvlas över gyllengula pastarätter och gifter sig fint med druvans djupa men samtidigt eleganta smaker av höst och skog. 

I Lombardiet går nebbiolo ibland under synonymen chiavennasca. Där är köket också av det mer rustika slaget. Njut av risotto kokt i rött vin, polenta - majsmjöl - med långkok på kött, och inte minst ossobuco - kalvlägg som puttrat ihop med vitt vin och fint hackad morot, lök och selleri. En av regionens paradrätter. Stilen på nebbiolo från Lombardiet är i regel lite mer mjuk och tillgänglig än den från Piemonte och den odlas på höga höjder i distriktet Valtellina. En plats som ligger nära gräsen till Schweiz. 

Servera gärna din nebbiolo i stora kupor och helst under rumstemperatur. Ställ in flaskan i kylen en halvtimme innan servering. Med lägre temperaturer kommer druvans friska och delikata dofter och smaker fram bättre. Därefter är det bara att njuta. Till risotto, rätter med svamp eller bara några goda ostar och chark.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 24 Mar 2022