spago-en-snackis
Vinkunskap

Spago - en snackis

När man buteljerar vin så trycks korken ner i flaskan med kraft precis efter att flaskan fyllts med vin. Ofta täcks korken och flaskhalsen med en folie som man måste skära bort alternativt pilla bort, för att komma åt korken.

På den gamla goda tiden och framförallt i Italien var det vanligt med en annan typ av lösning. När korken satts på plats så band man ett snöre runt korken, och drog snöret ner om kanten på flaskhalsen för att hålla kvar korken i flaskan. Man surrade sen fast korken fint för hand.

Det här är ett traditionellt handhavande som tog sin lilla tid att göra. Det är kanske just därför som man mer sällan använt den här tillslutningsmetoden. Nu ser vi den lite oftare på italienska viner som vill knyta an till den historiska metoden, främst på röda viner. Spago-förslutning fungerar faktiskt även för lätt mousserande viner som frizzante och prosecco.

Varför just Spago?

Ordet spago kommer från italienskan. Man uttalar det så här spaaaago och det betyder kort och gott snöre. Även i mat-sammanhang finns det en koppling som är kul att känna till som knyter an till spago. Den mest välkända pastan är väl ändå spagetti? Och spagetti, alltså ett enstaka spagetti-strå, heter på italienska spaghetto, vilket betyder “litet snöre”. Spaghetto i kortare form blir spago! Fast det finns ingen pasta som kallas för just spago utan det namnet refererar till förslutning på vinflaskor med snöre.

Både snyggt och praktiskt

Kanske har du sett att vissa flaskor har ett väldigt tunt snöre, nästan som en sytråd. Det ser inte så snyggt ut på flaskan kanske men spago kan även vara en tunn tråd. Ett lite rejälare snöre känns tryggt och bra på flaskan, snyggt också. Sen har spago-förslutningen en annan fördel som är intressant. När snöret skjuts åt sidan är det lätt att komma åt korken. Man behöver ingen kniv för att skära bort folien eller snöret för den delen. Smidigt.

Hur är det, har spago kommit för att stanna? Ja, det vet vi inte svaret på, precis lika lite som vi har svaret på den här frågan - hur långt är ett snöre?

En 95 poängare med världspremiär i Sverige

Ecoltura Appassimento "Spago" finns i beställningssortimentet och i flera butiker. Fråga efter Spago, boxvinet som fått hela 95 poäng av en av Italiens främsta vinkritiker, Luca Maroni, och även utsetts till världens bästa boxvin av Concours International (22 mars 2019) . Läs mer om Spago här »

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Nov 2019