syrah-eller-shiraz
Vinkunskap

Syrah eller shiraz?

Syrah, eller shiraz som den också kallas är en av vinvärldens stora druvor. Den trivs bäst i varma klimat och passar fint till värmande mat som höstens grytor och vilt. 

Det finns en stad i Iran som heter Shiraz. Staden är gammal, grundad långt innan den förislamiska epoken och har varit landets huvudstad under långa perioder. Sitt namn till trots och det faktum att vin har producerats i staden, har den faktiskt inget med druvan shiraz att göra. Druvan har istället sitt ursprung i Frankrike, som så många andra druvor. 

Syrah kommer troligen från Rhônedalen, en plats där den odlas än idag, från norr till söder. I norra Rhône får den verka på egen hand i stora viner från distrikten Hermitage, Cornas, St-Joseph och Côte-Rôtie. Côte-Rôtie är dock den enda appellation där man tillåter att syrah blandas med den gröna druvan viognier.

När den letar sig söderut, till Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Lirac till exempel, då vill syrah gärna ha sällskap. Bästa vännerna heter grenache, mourvèdre, carignan och cinsault. 

Eftersom syrah trivs i värmen har den så klart gett sig ut på upptäcktsfärder. Under 1800-talet tog den sig hela vägen till Australien där den snabbt gjorde sig hemmastadd och tog synonymen shiraz istället. Där hittar vi numera fullmatade och fruktdrivna viner på shiraz med skogsbär, lakrits, örtkryddor och hög alkoholhalt. I grannlandet Nya Zeeland finns det också många fina exempel på syrah, speciellt från nordön. 

Vinerna från Rhônedalen är däremot lite mer svala i stilen, särskilt de från norr. Där smakar de friskt av svart- och vitpeppar, viol, plommon, skogsbär och även charkuterier. Letar vi oss söderut, där klimatet är något varmare, blir vinerna mer fylliga och rika. 

Fylliga, fruktdrivna och rika blir vinerna på syrah på andra sidan Atlanten också. I Kalifornien odlas syrah med stor framgång, särskilt i de södra delarna. Den trivs också i Sydamerika, särskilt i Chile och även Argentina som sätter sin egen prägel på vinerna med en mer mjuk och rättfram frukt. 

Var syrah, eller shiraz, än odlas kommer den alltid klassas som en av de bästa i vinets värld. Lagringsduglig, fyllig och med en längtan efter mat. Kombinera gärna din syrah med säsongens grytor där örtkryddor möter upp druvans friskhet och peppriga toner. Eller viltkött som fångar upp vinets lite vilda violtoner. När det är grillväder är druvan en god vän till det mesta från grillen. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 22 Okt 2019