utmaningar-i-champagne
Vinkunskap

Utmaningar i Champagne

Framställningsprocessen och den långa lagringen är mycket krävande, kostsam och arbetsintensiv i Champagne. Detta är dock långt ifrån allt som bidrar till att producera denna ljuvliga, unika och exklusiva produkt.

Att odla druvor för framställning av de ädla dropparna ställer stora krav även på vinbonden. Kanske är det trots allt i vingårdarna det största arbetet läggs ner. I alla fall i timmar, i svett och i ängslan. Vi befinner oss nämligen i norra Frankrike och således på marginalen för odling av den ädla druvan vilket innebär ett ständigt klimatmässigt vågspel med, för odlaren, ständigt närvarande oro och aldrig sinande väderutmaningar. Men mångfacetterade produkter är sällan enkla att uppnå och det finns som bekant inga genvägar. Men resultatet är ju å andra sidan helt fenomenalt!

Svalt klimat passar druvorna

Champagne ligger på den nordliga gränsen för vinodling och bjuder på ett svalt klimat, kanske inte för oss nordbor men i alla fall i druvans värld. Vädret är alltid en riskfaktor. Problem som vårfrost och hagelstormar är rena mardrömmen i vingårdarna för att inte tala om väta – ett ständigt återkommande problem i ett fuktigt inlandsklimat. Och dagg, dimma och framförallt rejäl nederbörd ger fruktade svampsjukdomar möjlighet att snabbt få fäste med resultat decimerad skörd och försämrad druvmognad. Dessutom drar skadade druvor (av storm, hagel, kraftiga skyfall) till sig hågade insekter. Dessa lurar i vassen och är obehagligt snabba att utnyttja tillfället att göra ytterligare skada. Eller så är förhållandet omvänt. Kvalster, mal, sländor och getingar, för att nämna några, skadar druvor eller rankor och blir på detta sätt dörröppnare för angrepp av gråmögel, mjöldagg eller andra svampsjukdomar. Inte lätt att vara varken druva eller vinbonde.

Extremväder ogillas

På senare år har extremväder blivit vanligare och vanligare och rejäla stormar ogillas kraftigt om du är vinranka. Varmare temperaturer kan leda till snabbare mognad av druvorna och man vill inte ha för hög mognad. Märkligt? Njae. För samtidigt som frukten mognar går sockerhalten upp och syran ner – på samma sätt som i all frukt. Och syran, den är essentiell för stilen på dessa viner och avgörande för champagnens fräschör. Samtidigt ger fler soliga dagar bättre mognad dåliga år vilket är av godo. Kontentan? Odlarna måste konstant balansera sitt arbete i vingården mellan tradition, anpassning och oberäkneligt klimat.

Hantverk & konst i flaska

Att framställa champagne är inte bara ett hantverk, det är i det närmaste en konstform. En dans, om man så vill, där varje steg i processen måste utföras med kirurgisk precision. Den komplicerade metoden med en andra jäsning på flaska har utvecklats i området sedan 1600-talet. Denna metod kräver både känsla och innefattar lång tradition, djup kunskap, kemi och tajming. Bakom den första oansenliga blomknoppen i vingården till det glittrande guldet i ditt glas ligger en lång, mödosam och snårig resa. Tiden är även den en nödvändig ingrediens i champagnens aromatiska magi och innan jästen avlägsnat lagras flaskorna minst 15 månader – men ofta mycket längre. Ibland 5-10 år. Allt sammantaget är framställningen av champagne en mycket långsam och kostsam process med oräkneliga utmaningar.

Varje flaska bär på ett litet stycke historia, en enorm kunskap, en rejäl portion tålamod och kompromisslös, traditionell yrkesstolthet. Värt varenda krona i min bok!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 18 Nov 2025