vackra-italien-lockar-aret-om
Vinkunskap

Vackra Italien – lockar året om

Idag andas Italien kvalitet och gedigen vinproduktion på alla sätt och vis. Men vinerna har faktiskt inte alltid varit lockande, eller särskilt bra. Nog för att det är charmigt med de runda bastflaskorna som även går under namnet ”fiasco”.

Flaskan hade sin funktion förr i tiden, då korgen gav ett bra skydd under transporter. Men det var inte lika noga med vad som fanns på insidan. Detta ändrades tack och lov när en vinlag infördes i Italien under 1960-talet. Lagen ställde krav på vinets kvalitet, tillåtna druvor med mera.

Viktigaste druvan är sangiovese
ERNST Utvalda från Toscana är gjort i huvudsak på sangiovese-druvan. Det är den viktigaste druvan i Toscana då sangiovese spelar huvudrollen i de flesta av distriktets viner. Allt från Chianti Classico till Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montalpulciano. Namnet sangiovese tros komma från sangius jovis, som är latin för Jupiters blod. Någon blodsmak i munnen ger inte sangiovese som tur är. För att runda av vinet har man även i en del merlotdruvor i ERNST Utvalda från Toscana.

Mat och dryck i fin harmoni
ERNST Röda är verkligen som gjort för den toscanska maten! Körsbär, körsbärskärnor, plommon, vilda örter och uppfriskande syror ingår i ett glas sangiovese. Aptitretande, med rena smaker, lätt att kombinera till det välkända toscanska köket, där vi hittar goda charkuterier, vildsvinsragú och så klart bistecca fiorentina. Denna stora stek brukar grillas och sedan serveras med flingsalt, lokal olivolja och en enkel sallad. Det enkla och genuina i Italien är a och o. Fina råvaror ska inte krånglas till för mycket. En bra köttbit och ett glas sangiovese kommer alltid smaka gott.

För tips på goda recept, kika gärna in i på vår receptsida och låt dig inspireras!

 


Är man avslappnad nog för att sitta och titta på en nyckelpiga en stund slipper man äta magmedicin till hösten.

Ernst Kirchsteiger


Här kan du läsa mer om ERNST röda vin, gjord på ekologiskt odlade druvor. 
 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 09 Aug 2019