vackra-valpolicella
Vinkunskap

Vackra Valpolicella

Valpolicella, vinområdet i regionen Venetien, är så mycket mer än bara Amarone.

Många av oss förknippar ofta Valpolicella med Italiens stora vin Amarone. Fast här finns så mycket mer att upptäcka och även fylla vinglasen med. 

Var ligger Valpolicella?

Valpolicella ligger i provinsen Verona som i sin tur ligger i regionen Venetien, i nordöstra Italien. Området ligger nära Gardasjön, som är landets största insjö. Ett populärt turistområde omringat av vingårdar och berg. Det är även känt för sin viktiga marmorbrytning. 

Vad står namnet för?

Valpolicella härstammar troligtvis från latin och betyder ”dalen med vinkällarna”. Ett passande namn, för här finns det gott om vin. Av olika typer, smaker, stilar och priser. De vanligaste druvorna i områdets röda viner är framför allt corvina, rondinella och molinara, de ingår i regel alltid i Amarone-vinerna. Fast allt är inte Amarone i Valpolicella.

Olika vinstilar i Valpolicella:

Valpolicella / Valpolicella Superiore

Ett mer tillgängligt och fräscht vin, gjort på områdets vanliga druvor. En Superiore ska enligt regelverket lagras ett år på fat och är ofta lite mer kraftfulla och djupa i sin smak.

Ripasso / Ripasso Superiore

Här ingår en del av de redan torkade druvorna som använts vid framställning av Amarone. Druvresterna tillsätts i ett vanligt Valpolicella-vin och sätter igång en extra jäsning, tack vare den lilla del socker som finns kvar i druvorna. Ordet ripasso betyder faktiskt ”en andra gång” på italienska. Stilmässigt får man en lättare variant av Amarone och inte minst ett billigare vin. För en Superiore gäller ett års lagring på ekfat. 

Recioto

En recioto är områdets mest söta vin. Utmärkt till kraftfulla mögelostar och desserter med choklad och nötter. Vinstilen har faktiskt funnits i över 2 000 år och var det vanligaste vinet i Valpolicella förr i tiden. För en recioto använder man torkade druvor. En metod som kallas appassimento. Precis som för en Amarone. Men druvorna till en recioto ligger och torkar mycket längre, ofta fram till februari – mars året efter skörd. För en Amarone gäller cirka tre månaders appassimento. Den långa tiden gör druvorna ännu mer söta och koncentrerade. När de har torkat klart är de redo för jäsning, lagring och buteljering. Därefter avnjutning. 
 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 06 Okt 2021