guldkorn-i-vintermorkret
Vinkunskap

Guldkorn i vintermörkret

Vi tipsar om några guldkorn i vintermörkret. Ljuset börjar sakta återvända, och tar över från det slukande mörker vi varit inbäddade i under de ljusfattiga månaderna november, december och januari. Dock är det en bit kvar även om vi, så att säga, ser ljuset i tunneln. Man får försöka passa på att laga mustig vintermat, tända ljus och pigga upp tillvaron med lite favoritviner eller prova nya spännande kombinationer och tips. 

Här kommer därför tre vintips att prova och njuta av till egna favoritmaträtter eller några av våra rekommendationer på matchningar här nedan. För vin är ju till syvende och sist en måltidsdryck och rätt kombinerade kan de två, maten och vinet, nå oanade höjder.

Valen har fallit på klädsamt smakrika, lättgillade och charmigt anspråkslösa viner anpassande efter årstiden. Kanske har de en välbehövligt uppiggande effekt, eller sitter de som en smäck till de rustika måltiderna i februari och mars. Förhoppningsvis passar de nog de flesta smaker och tillfällen. Möjligen hittar du en ny favorit eller två att hålla fast vid även längre fram i vår och till sommaren. 

MOUSSERANDECERRO BLANCO CAVA BRUT, SPANIEN
#52611, 81 kr

Lite kvalitetsbubblor piggar väl upp i mörkret? Här har vi dessutom ett mousserande vin som levererar stort för liten peng. Cava är en fin produkt och värt att veta är att om ursprunget, Cava, uppges på etiketten så är vinet framställt med den åtråvärda och komplicerade traditionella metoden, som ursprungligen uppfanns i franska Champagne. Detta innebär att den andra jäsningen, kolsyrejäsningen, sker i flaskan med efterföljande lagring på jästen. Detta är en tidskrävande, dyr och kunskapskrävande metod som resulterar i många, små och härligt krämiga bubblor och en brödig karaktär som gjord för läckra matchningar på tallriken. 

Vinet har fina krämiga bubblor, härlig fräschör, mogen fruktighet och smakrikedom och är gott som det är i tjusigt höga glas – men glöm inte att Cava är ett utomordentligt matvin och passar till det mesta. Njut till tapas, pata negra, spanska ostar eller paella.

VITTMARQUÉS DE CÁCERES VERDEJO 2021, SPANIEN, KASTILIEN-LEÓN, RUEDA
#54029, 97 kr

Spanien och dess viner tål att lyftas fram. Så här kommer en spanjor till. Trots sin långa tradition och många gånger mycket fina hantverk hamnar detta anrika vinland ofta i skuggan av exempelvis Italien och Frankrike. Här har vi vidare ett vitt vin från landet, som de flesta kanske mest förknippar med röda viner gärna lagrade på stora ekfat. Området Rueda är dock känt för den smakrika gröna druvan verdejo som ger druviga och helt betagande viner som är goda både som matvin och pratvin och passar i de flesta sammanhang. 

Vinet ger en förnimmelse om våren och bjuder på en frisk, mineralrik, kritig profil med gröna toner av saftiga nashipäron, lime, gröna äpplen och krusbär. Njut kyld över umgänge och samtal eller matcha till gratinerade skaldjur, spenatpaj, en kycklingsallad med limemajonnäs eller torsk med örtsås, grön sparris och blomkålsris.

RÖTTNINO NEGRI RISERVA 2016, ITALIEN, LOMBARDIET, VALTELLINA
#54972, 301 kr

Jag vet, jag skrev anspråkslösa viner. Men detta vin, i all sin prakt och med sin fantastiska kvalitet, är ändå just det. En alltigenom underbar charmör från svala vingårdar på hög höjd i norra Lombardiet och undersköna området Valtellina. Druvan, chiavennasca, är mer känd som den världsberömda piemontiska nebbiolo. Detta är så bärsyrligt, så underbart elegant med sin enorma koncentration och lager på lager av röda vinbär, torkade tranbär, körsbär, apelsinskal, nyplockade nypon, kanelstång, blommande rosor och aromatiskt thé. Serveras vid 16 grader för att bibehålla den fina spänsten och matcha till det norditalienska köket med charkuterier, lagrade ostar, svamppasta, tryffelrisotto eller till kyckling, gås, småvilt som kaningryta, vegetarisk gratäng eller mörkt, smakrikt kött.

Vinerna ovan beställs via Systembolaget och hämtas i din butik. Räkna med ca en veckas leveranstid. All information om hur man beställer finns på beställningssidorna via länkarna ovan.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 17 Feb 2023