Viner i världsklass
I undersköna Italien har det kulinariska huvudrollen. Landet är inte bara andlöst vackert, utan bjuder även på ett kök av guds nåde – och till det serveras givetvis Ripasso och Amarone.
Faktum är att de italienska vinerna bara fortsätter att bli bättre och bättre. Man är visserligen ett anrikt gammalt vinland men tittar vi på modern tid så är landet samtidigt ganska ungt, vinmässigt. På 60-talet stod man nämligen vid något av ett vägskäl. Efter två världskrig, diktatur och den dåliga ekonomin producerade man i desperation stora mängder vin. Resultatet blev kvantitet över kvalitet och ett överskott på bulkvin som visade sig vara svårt att sälja. Man tajtade därför till sina vinlagar, det så kallade ursprungsskyddet, för respektive vinregion i landet och ökade således sakta men säkert både ambition och kvalitet. På den vägen är det. Idag besöker vi en av landets mest välkända regioner, speciellt för oss svenskar. Det gäller såklart det charmiga Valpolicella.
Valpolicella är ett mycket välkänt och historiskt vinområde beläget i Venetien, alldeles öster om Gardasjön. Norra Italien har mycket naturresurser och är historiskt känt som den rika delen av landet. Den bergiga delen av regionen är känd för jordbruk och även marmorbrytning – här och där sticker den undersköna röda marmorn igenom vegetationen. Områdena norr om floden Adige är istället helt perfekta för vinodling. Från norr blåser svalkande vindar från Dolomiterna som även får regnen att dröja sig kvar då och då. Regnet är viktigt då det lindrar den tidvis stekande hettan och skapar ett helt unikt och optimalt odlingsklimat.
Dalen med vinkällare
Valpolicella nämns redan på 1100-talet i skrifterna men namnets ursprung är ändå osäker. Men nog finns det god grund att anta att Val, dal, och cella, källare, innebär ”dalen med vinkällare"? Idag är områdets fokus just vinproduktion och speciellt vinstilarna Amarone och Ripasso är välkända och omåttligt populära, inte minst i Sverige som under en lång period varit en av områdets största marknader.
Druvor i Valpolicella
De vanligaste druvorna är corvina, rondinella och molinara. Dessa vinstockar levererar små, ibland blåbärssmå druvor som blir ännu mindre innan de pressas. Många av vinerna från området framställs nämligen av tradition på helt eller delvis torkade druvor. Genom den så kallade passito-metoden förlorar druvan nästan 50 % av sin vikt och detta koncentrerar musten. Vinerna är övervägande torra, smakrika och fylliga men det finns även en söt charmör som heter recioto, och är områdets ursprungsvin. Enligt sägnen var just recioto Alexander den stores favoritvin! Det produceras även stora mängder viner under benämningen Valpolicella vilka ofta inte görs på torkade druvor, eller i alla fall bara en liten del, vilket ger mjukare och lättare stil.