champagne-och-de-okanda-druvorna
Vinkunskap

Champagne och de (o)kända druvorna

Vet du vilka druvor som är tillåtna inom framställningen av champagne? 

Chardonnay, pinot noir och meunier är nog bekanta druvnamn för många. De tre vanligaste druvorna i Champagne. Men visste du att det faktiskt finns fyra andra druvor som också är tillåtna i området, som kan ingå i det kända mousserande vinet?

Chardonnay förekommer ofta på egen hand i en flaska champagne. Då står det Blanc de Blancs på etiketten – ett vin gjort på enbart gröna druvor. Merparten av chardonnay-odlingarna finner man främst i distriktet Côte de Blancs. En champagne gjord på 100 procent chardonnay är i regel lite mer frisk, med inslag av citrus, vit stenfrukt och krämiga bubblor. 

Pinot noir och meunier – som tidigare gick under namnet pinot meunier – är däremot blå druvor. En champagne som framställs av blå druvor heter i stället Blanc de Noir. Här skiljer sig dock odlingsplatserna en del. Pinot noir trivs främst norrut, särskilt i distriktet Montagne de Reims, som består av cirka 8 400 hektar vinodlingar. Pinot noir dominerar i området, som även är uppodlat av cirka 30 procent meunier. 

Den större delen av meunier finner man däremot längre söderut, i Vallée de la Marne, där de 12 000 odlingshektaren består av cirka 60 procent meunier. 

Champagne gjord på pinot noir är ofta mer kraftfull i sin stil och kan få smaker av nötter, röda bär, äpplen och rostat bröd. Meunier, som växer i popularitet, har likheter med pinot noir men är rundare och mjukare i sin smakprofil med blommiga drag. 


Det finns alltså både champagner gjorda på en druva, eller flera – en blend. Här kommer de andra druvorna in i bilden.

Det fyra druvorna heter arbanne, pinot gris, pinot blanc och petit meslier, fast de används inte lika flitigt. Av områdets totala produktion, upptar bara ovan druvor omkring två procent av framställningen. 

Av druvan arbanne finns det bara några få hektar av idag och odlingarna är lokaliserade främst i distriktet Côte des Bar i södra Champagne. Det är en grön druva som kan bidra med friska citrus- och mineraltoner till ett vin. 

Pinot gris är en välkänd druva, särskilt i Alsace. Den är aromatisk och smakrik med ljusrosa skal. I en champagne kan druvan bidra med både fruktdjup och kryddiga aromer. 

Gröna pinot blanc är ännu en kändis i Alsace. Tack vare sin fina syra passar den perfekt till just mousserande viner.

Petit meslier är också en grön druva, som det bara finns ett fåtal hektar odlingar av idag. Den är troligtvis en korsning mellan två andra druvor – savagnin och mindre kända gouais blanc. Druvan kännetecknas av sin naturligt höga syranivå, även under varma år, och fräscha toner av gröna blad och äpplen. 

Oavsett druva så är champagne en sann vinvän. Inled middagen med champagne som aperitif och matchar med dessa goda ostsnurror, eller servera champagnen genomgående när du bjuder på t ex denna goda måltid med hummersoppa som inledning följt av en fräsch skaldjursfrossa

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 23 Feb 2022