Vinkunskap

Chile – Det långa vinlandet
Med hög svansföring från franska influenser står Chile starkt som vinproducerande nation. Tradition och kulturellt arv...
Läs
mer »»

Världens mest odlade druva
Druvskola för dig som är vetgirig och vill lära mer om en av världens mest älskade druvsorter. Det är cabernet sauvignon vi...
Läs
mer »»

Toscanas historia
Toscana är med sina böljande kullar, grågröna olivlundar, vajande cypresser, ståtliga, väldoftande pinjeträd en av Italiens absolut...
Läs
mer »»

Klassisk italiensk tradition – Att torka druvor
Vinmakartradition med torkade druvor – lika aktuellt idag som alltid. Appassimento, passito, governo…...
Läs
mer »»

Doftens Magi – upplevelsen börjar i glaset
Detta med att uppleva ett vin till fullo är en samverkan av både det visuella, hur vinet ser ut, samt att...
Läs
mer »»

Brödig champagne till toast och smörgåstårta
Champagne, precis som annat vin, är absolut inte enbart menat som aperitif och mingelbubblor till fest...
Läs
mer »»

Historien om Guldkula Champagne
Håkan Guldkula är en driven dalmas som hunnit med en hel del. Han reste bland annat över till USA och gjorde stor...
Läs
mer »»

Mys i novent-mulliga röda i sterinljusets sken
November. En månad då vi liksom lite osaligt går i väntans tider och längtar till december med allt...
Läs
mer »»

Rioja trendar, igen
Rioja. Ett område som möjligen är Spaniens mest kända med sina klassiska, lagrade, rustika viner. I floden Ebros övre dalgång...
Läs
mer »»

Choklad och vin i kombination
Choklad är inte bara underbart gott att matcha till vin. Denna goda och historiska konfektyr har faktiskt fler...
Läs
mer »»

Ett skepp kommer lastat med champagne
Det händer tyvärr att skepp förliser. Det händer också allt som oftast att de transporterat diverse varor...
Läs
mer »»

Champagne till vardagsmat
Det finns få viner som är så mytomspunna och upphaussande som vinerna från Champagne. Men man behöver inte alltid blåsa upp...
Läs
mer »»

Beställa vin från beställningssortimentet – 5 tips!
I Sverige har vi en fantastisk skattkista i beställningssortimentet som den med lite extra tid och...
Läs
mer »»

Riesling klarar kraftfull mat
Riesling. Denna majestätiska druva som är så känd för sina lagringsdugliga, högkvalitativa viner. Kanske är vi allra...
Läs
mer »»

Österrikes framgångssaga
Österrike har en lång tradition att odla och framställa vin och vinrankan har odlats i landet åtminstone sedan 600-talet...
Läs
mer »»

Hacks för att trolla fram perfekt kombination mellan hetta och rött vin
Detta med vin och mat i kombination. Idéer, tankar och åsikter finns det en...
Läs
mer »»

Australien som vinland; South Australia
Australien är ett omåttligt populärt vinland och många har fallit för den direkta, generösa vinstilen. Ända...
Läs
mer »»

Ljus rosé, trenden att servera rosé genomgående
Provence anses vara rosévinets vagga och det var ”de gamla” grekerna” som tog med sig vinet och...
Läs
mer »»

Rosé, ett bra alternativ som lyfter maten!
Intresset för rosévin är stort – och vi ser inte bara ljusa roséviner längre på hyllorna och i glasen, en...
Läs
mer »»

Prisvärdhet från södra Frankrike
Få länder har den ikonstatus som Frankrike har vad gäller vinproduktion och världsberömda viner. Många är de som...
Läs
mer »»

Merlot står bra ensam
Merlot. En av världens mest odlade blå druvor. Merlot är hyggligt tacksam att odla, ger förhållandevis stora skördar och mognar...
Läs
mer »»

10 år på hyllan. Hur känns det? Vi frågar Ernst
ERNST röda vin har funnits i över 10 år på Systembolaget och vi passar på att fråga Ernst Kirchsteiger...
Läs
mer »»

Vinets Antagonister
Detta med att kombinera mat och vin behöver inte gå överstyr och bli överdrivet tekniskt eller svårt. Man gillar vad man gillar...
Läs
mer »»

Spännande druva med lång historia
Pinot noir är en av de druvor vi har odlat längst i världen vilket egentligen är lite märkligt – den är nämligen en...
Läs
mer »»

Pinot noir - en lättviktare med pondus
Pinot noir. Denna enormt älskade men oerhört kluriga druva. Svårodlad och bångstyrig som få ger den vinbonden...
Läs
mer »»

Orange – färgen vi har kommit att älska
Naturvin är det gamla sättet att göra viner, menar vissa. Andra menar att det är ett nytt påfund som har...
Läs
mer »»

Vin till påsksillen?
Att servera vin med påskens inlagda sill kan verka utmanande för vissa, men är det verkligen så? Genom att välja ett vitt vin med...
Läs
mer »»

Rieslingdruvan och dess stilar
Druvan riesling har högt anseende och trivs allra bäst i svala klimat. Rätt odlad och framställd ger druvan dock några...
Läs
mer »»

Italien - Spritz trendar
Aperitivo Spritz har fått ett uppsving de senaste åren. Den trendar på nästan varje uteservering både i Sverige och sitt...
Läs
mer »»

Bitter, varför finns stilen?
Varför är smaken ”bitter” så svår att tycka om och vad kan den egentligen tillföra i en dryck? Våra instinkter säger åt...
Läs
mer »»

Varför välja alkoholfritt vin istället för vatten?
Självklart går det finfint att njuta av vårt formidabla svenska vatten till maten eller lyxa till...
Läs
mer »»

Richard Juhlin – ikonen gör alkoholfritt vin
Är det en vinexpert man bör känna till så är det vår svenska stolthet Richard Juhlin. Han har inte bara...
Läs
mer »»

Inte måste du dricka champagne på nyår!
Det finns en massa goda alternativ på dryckjom till nyårsfirandet om den näst intill obligatoriska champagnen...
Läs
mer »»

Champagne som måltidsdryck
Champagne. Detta ljuvliga vin som andas finess, flärd och som sveper in som en frisk fläkt av dekadens var än flaskan...
Läs
mer »»

Viner i världsklass
I undersköna Italien har det kulinariska huvudrollen. Landet är inte bara andlöst vackert, utan bjuder även på ett kök av guds...
Läs
mer »»

Ripasso – en gemytlig vinstil
Amarone är ett vin som vi svenskar har tagit till hjärtat ordentligt. Kanske för att de passar extra väl in på bordet...
Läs
mer »»