Vinkunskap
Mys i novent-mulliga röda i sterinljusets sken
November. En månad då vi liksom lite osaligt går i väntans tider och längtar till december med allt...
Läs
mer »»
Rioja trendar, igen
Rioja. Ett område som möjligen är Spaniens mest kända med sina klassiska, lagrade, rustika viner. I floden Ebros övre dalgång...
Läs
mer »»
Choklad och vin i kombination
Choklad är inte bara underbart gott att matcha till vin. Denna goda och historiska konfektyr har faktiskt fler...
Läs
mer »»
Champagne till vardagsmat
Det finns få viner som är så mytomspunna och upphaussande som vinerna från Champagne. Men man behöver inte alltid blåsa upp...
Läs
mer »»
Ett skepp kommer lastat med champagne
Det händer tyvärr att skepp förliser. Det händer också allt som oftast att de transporterat diverse varor...
Läs
mer »»
Beställa vin från beställningssortimentet – 5 tips!
I Sverige har vi en fantastisk skattkista i beställningssortimentet som den med lite extra tid och...
Läs
mer »»
Riesling klarar kraftfull mat
Riesling. Denna majestätiska druva som är så känd för sina lagringsdugliga, högkvalitativa viner. Kanske är vi allra...
Läs
mer »»
Österrikes framgångssaga
Österrike har en lång tradition att odla och framställa vin och vinrankan har odlats i landet åtminstone sedan 600-talet...
Läs
mer »»
Hacks för att trolla fram perfekt kombination mellan hetta och rött vin
Detta med vin och mat i kombination. Idéer, tankar och åsikter finns det en...
Läs
mer »»
Australien som vinland; South Australia
Australien är ett omåttligt populärt vinland och många har fallit för den direkta, generösa vinstilen. Ända...
Läs
mer »»
Ljus rosé, trenden att servera rosé genomgående
Provence anses vara rosévinets vagga och det var ”de gamla” grekerna” som tog med sig vinet och...
Läs
mer »»
Rosé, ett bra alternativ som lyfter maten!
Intresset för rosévin är stort – och vi ser inte bara ljusa roséviner längre på hyllorna och i glasen, en...
Läs
mer »»
Prisvärdhet från södra Frankrike
Få länder har den ikonstatus som Frankrike har vad gäller vinproduktion och världsberömda viner. Många är de som...
Läs
mer »»
Merlot står bra ensam
Merlot. En av världens mest odlade blå druvor. Merlot är hyggligt tacksam att odla, ger förhållandevis stora skördar och mognar...
Läs
mer »»
10 år på hyllan. Hur känns det? Vi frågar Ernst
ERNST röda vin har funnits i över 10 år på Systembolaget och vi passar på att fråga Ernst Kirchsteiger...
Läs
mer »»
Vinets Antagonister
Detta med att kombinera mat och vin behöver inte gå överstyr och bli överdrivet tekniskt eller svårt. Man gillar vad man gillar...
Läs
mer »»
Spännande druva med lång historia
Pinot noir är en av de druvor vi har odlat längst i världen vilket egentligen är lite märkligt – den är nämligen en...
Läs
mer »»
Pinot noir - en lättviktare med pondus
Pinot noir. Denna enormt älskade men oerhört kluriga druva. Svårodlad och bångstyrig som få ger den vinbonden...
Läs
mer »»
Orange – färgen vi har kommit att älska
Naturvin är det gamla sättet att göra viner, menar vissa. Andra menar att det är ett nytt påfund som har...
Läs
mer »»
Vin till påsksillen?
Att servera vin med påskens inlagda sill kan verka utmanande för vissa, men är det verkligen så? Genom att välja ett vitt vin med...
Läs
mer »»
Rieslingdruvan och dess stilar
Druvan riesling har högt anseende och trivs allra bäst i svala klimat. Rätt odlad och framställd ger druvan dock några...
Läs
mer »»
Italien - Spritz trendar
Aperitivo Spritz har fått ett uppsving de senaste åren. Den trendar på nästan varje uteservering både i Sverige och sitt...
Läs
mer »»
Bitter, varför finns stilen?
Varför är smaken ”bitter” så svår att tycka om och vad kan den egentligen tillföra i en dryck? Våra instinkter säger åt...
Läs
mer »»
Richard Juhlin – ikonen gör alkoholfritt vin
Är det en vinexpert man bör känna till så är det vår svenska stolthet Richard Juhlin. Han har inte bara...
Läs
mer »»
Varför välja alkoholfritt vin istället för vatten?
Självklart går det finfint att njuta av vårt formidabla svenska vatten till maten eller lyxa till...
Läs
mer »»
Inte måste du dricka champagne på nyår!
Det finns en massa goda alternativ på dryckjom till nyårsfirandet om den näst intill obligatoriska champagnen...
Läs
mer »»
Champagne som måltidsdryck
Champagne. Detta ljuvliga vin som andas finess, flärd och som sveper in som en frisk fläkt av dekadens var än flaskan...
Läs
mer »»
Viner i världsklass
I undersköna Italien har det kulinariska huvudrollen. Landet är inte bara andlöst vackert, utan bjuder även på ett kök av guds...
Läs
mer »»
Ripasso – en gemytlig vinstil
Amarone är ett vin som vi svenskar har tagit till hjärtat ordentligt. Kanske för att de passar extra väl in på bordet...
Läs
mer »»
Lär dig mer om Andalusien
Södra Spanien har en lång vinhistoria och redan på 1000-talet hade de kringresande fenicierna vinproduktionen igång...
Läs
mer »»
Struktur i norra Spanien
Spanien är ett av världens största vinländer både till kvantitet och kvalitet. Faktum är att ur en synvinkel är landet störst...
Läs
mer »»
Vin, svamp och ost - kombinera rätt
Vin har varit en måltidsdryck i tusentals år och har många olika komponenter som hittar naturliga bryggor till...
Läs
mer »»
Lär dig allt om vinsortimenten
På Systembolaget kan du handla enligt det fasta, det tillfälliga eller beställningssortimentet. Dessutom har du...
Läs
mer »»
Vinval till umami
Skaldjur är något av det godaste man kan njuta av och skapar flärd till alla olika festligheter och årstider. Men vilket vin passar...
Läs
mer »»
Rätt smak till svenska ostron
Ostrea Edulis heter den platta och möjligen till utseendet oansenliga delikatess som är den ursprungliga europeiska...
Läs
mer »»
Fungerar vitt vin till kött?
En gammal beprövad devis är ”vitt vin till fisk” och ”rött vin till kött”. Det ligger absolut en hel del i de...
Läs
mer »»